Indicatie
Slappe verlammingen, abductieproblemen en ondersteuning bij exorotatie.

Dipleg

Bij slappe verlammingen kan het voorkomen dat iemands onderste ledematen naar buiten draaien. Om dergelijke abductiehoudingen te compenseren kan de FlexiOr® Dipleg ligorthese ingezet worden. Dit kussen ondersteunt op een functionele en comfortabele manier de benen.

Een ontspannen lighouding is een belangrijke voorwaarde voor vermindering van het risico op decubitus. Door het gebruik van de FlexiOr® Dipleg ligorthese kan op een functionele manier een ontspannen lighouding gecreëerd worden. Vanwege de verhoogde zijkanten van het kussen worden de benen aan zowel de rugzijde (dorsaal) als de buitenzijde (lateraal) van het lichaam ondersteunt. Het gevolg is een aanzienlijke daling van het risico op decubitus rond de hielen en enkels.

Links-rechtscompensatie
De groep mensen die het meeste baat heeft bij de FlexiOr® Dipleg ligorthese betreft personen die problemen hebben met exorotatie. Aangezien benen niet altijd in dezelfde mate naar buiten draaien is het kussen in de breedte verdeeld in twee compartimenten. Op die manier kunnen links-rechtsverschillen adequaat gecompenseerd worden.

Ondersteuning
Vanwege de verhoogde zijkanten van de FlexiOr® Dipleg ligorthese worden van het lichaam af bewegende benen over de volledige lengte ondersteund. Daarnaast heeft het kussen een vlakke bodemzijde en een licht gebogen bovenzijde, zodat de benen optimale ondersteuning krijgen. De vorm van de orthese past zich aan de houding aan.

Functioneel
Naast decubituspreventie is de functionaliteit van de FlexiOr® Dipleg ligorthese een groot pluspunt. Zo hoeft de orthese bij wisselligging bijvoorbeeld niet verwijderd te worden. Tevens biedt het kussen support bij verzorging indien het gedeeltelijk verplaatst wordt. Daarbij is de orthese direct navulbaar, waardoor aanpassingen acuut doorgevoerd kunnen worden.

Kleine en grotere gradenhoek
Naast het feit dat er bij de FlexiOr® Dipleg ligorthese gekozen kan worden tussen polystyreen- of traagschuimvulling is een keuze mogelijk wat betreft gradenhoek. Standaard hebben de modellen (small, medium en large) een hoek van 45°. De small, medium en large-uitvoeringen zijn echter ook verkrijgbaar met een hoek van 25°. Daarnaast is de medium-uitvoering leverbaar met een 60°-hoek (8 cm extra verhoogd).

Bijpassende badstofhoezen zijn verkrijgbaar voor de FlexiOr® Dipleg ligortheses (zie accessoires)